İki Şehrin Hikayesi - Charles Dickens
Var olan, doğru olandır.
İnsanlar bazen karşılarındakine kalben uzak oldukları için anlamakta güçlük çekerler.
Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü, hem akıl çağıydı, hem aptallık, hem inanç devriydi, hem de kuşku, Aydınlık mevsimiydi, Karanlık mevsimiydi, hem umut baharı, hem de umutsuzluk kışıydı, hem her şeyimiz vardı, hem hiçbir şeyimiz yoktu, hepimiz ya doğruca cennete gidecektik ya da tam öteki yana - sözün kısası, şimdikine öylesine yakın bir dönemdi ki, kimi yaygaracı otoriteler bu dönemin, iyi ya da kötü fark etmez, sadece "daha" sözcüğü kullanılarak diğerleriyle karşılaştırılabileceğini iddia ederdi.
Söylediklerin göz zevki olmayan birinin yaptığım bir tablo ya da müzik kulağı olmayan birinin yaptığım bir beste hakkında fikir beyan etmesinden daha fazla sıkmıyor canımı.
''Yaşayabilmek için her şey vardı önümüzde ve yaşayabilmek için önümüzde hiçbir şey yoktu.''
' Acı ve ümitsizlik, '' dedim, '' müthiş bir güç barındırır içinde. ''
"Her şey tersine dönmüş," diye düşündü. "Katiller masumları yargılıyorlar."
Babacığım, bu yeni hayat, yeni görevlerim aramızdaki sevgiye zarar vermeyecek, değil mi? Ben böyle olmayacağını biliyorum ama siz de biliyor musunuz..?
Bazen burada yalnız başıma oturup bir şeyler düşünürüm, korkunç şeyler, endişelendirir beni. -bizimle paylaşsanıza- Size korkunç geleceğini sanmam, yalnızca komik gelecektir. Bu tür şeyler yalnız hayal edilince etkili olur, anlatınca etkisini yitirir.
Büyük denizlerin ölüleri karaya sürüklemesi, gibi, bu ayna da hayalleri geri getirebilseydi, mahkeme salonu binlerce hortlakla dolardı.
1 Follower - Follow
19 Comment |
Send Message
Gamze Öztürek
06.05.2023
06.05.2023
Can yayınevinden okudum bence okunması gereken kitaplardan. Dünya tarihine de ilginiz varsa ertelemeyin derim.
İki Şehrin Hikayesi - Charles Dickens